Referenties

Marleen Bekker (operaklas VAK):

Ik heb tweemaal mogen meedoen aan de Operaklas onder leiding van Tamara Obreskova bij de VAK in Delft. Het is een ervaring waar je de rest van je zingende leven plezier van kunt hebben. Door de aandacht (gaandeweg) te verleggen van het zingen naar het spelen deed ik dingen die ik daarvoor niet voor mogelijk hield. En door je bloot te geven deel je soms intieme momenten met relatieve vreemden, dat werkt bevrijdend. Dat vraagt wel wat van je: hard te werken, alle regels overboord te gooien, en te zorgen voor een goede sfeer met je mededeelnemers. En het is handig als je de basiszangtechnieken enigszins beheerst. Hoewel het altijd spannend zal blijven, voel ik me nu veel vrijer om mij in een rol te verplaatsen en solo te zingen. En dat de mini-opera tijdens de uitvoering dan ineens heel anders verloopt dan afgesproken, doet er dan helemaal niet meer toe…!

Marieke van Zanten (licht klassiek en pop):

Sinds een aantal jaren heb ik les bij de zangschool van Tamara Obreskova, een zeer professionele en bevlogen zangpedagoge. Onder haar bezielende begeleiding heb ik een zangontwikkeling doorgemaakt die ik van te voren niet had durven dromen. Zo is mijn bereik in de hoogte enorm toegenomen en is mijn stem aanzienlijk flexibeler geworden. Maar daarmee is het ontwikkelingsproces niet afgerond; Tamara stelt namelijk altijd nieuwe uitdagende maar haalbare doelen. Zo werken we op dit moment aan het verder ontwikkelen van mijn timbre. Tamara maakt van elke zangles een feest; ik kom als herboren bij haar vandaan.

Marloes Lodder (pop en soul):

Ik begon met lessen bij Tamara rond mijn 20e, inmiddels ben ik alweer 26. Ik was oud genoeg om mijzelf al verkeerde technieken te hebben aangeleerd en jong genoeg om dit allemaal weer af te leren. Het kan in het begin best confronterend zijn om te merken wat je eigenlijk allemaal verkeerd doet, maar Tamara leert je direct de methode om het op de juiste manier aan te pakken. Het heeft bij mij in het begin voor wat onzekere momenten gezorgd, omdat ik ging twijfelen aan wat ik deed. Maar al snel ga je merken dat een goede zangtechniek heel veel mogelijk maakt. Ik heb van nature een lage stem en veel liedjes waren daarom voor mij niet haalbaar. Elk jaar kon ik wel weer liedjes zingen die ik daarvoor niet kon, dat geeft enorm veel voldoening! Met wat aanwijzingen van Tamara komt een uithaal er opeens veel makkelijker uit. Op die manier heb ik mijn bereik al aardig weten te vergroten en zing ik nu liedjes van onder andere Christina Aguilera. Zangles is geen magisch middel om in tien lessen de perfecte zangtechniek te leren. Het is een heel proces om van het kennen van de techniek over te gaan in het onbewust toepassen van de techniek. In dit proces is Tamara eerlijk, doelgericht en effectief. Zing ik iets niet mooi dan zegt ze dat en legt ze meteen uit hoe ik het beter aan kan pakken. Zing ik iets mooi dan prijst ze me ook de hemel in. Ik vind dit heel prettig werken en ben niet voor niets al 6 jaar een trouwe leerling :). Laat je niet intimideren door alle indrukwekkende verhalen en referenties op deze website. Tamara is professioneel maar daarnaast ook prettig gestoord en een leuke gesprekspartner. Een andere docent komt er bij mij niet in!

Victor Westerkamp (klassiek):

Ik kwam een paar jaar geleden met verscheidene technische problemen bij Tamara. Ik had al een aantal verschillende docenten bezocht, maar geen van allen gaf me het gevoel, dat ze mijn speciale talent onderkenden of er iets mee konden. Tamara zei: "Ik weet wat je nodig hebt en ik kan je helpen”. Dat sprak me aan. Sindsdien zijn we aan de slag gegaan en hebben we vooral gewerkt aan souplesse, frasering, economisch zingen en een andere ademtechniek. Dat wierp zijn vruchten af! Mijn buurman, een aannemer, die verder nooit naar opera luistert, zei: "Er is iets veranderd in je stem. Ik weet niet wat het is, maar het is beter geworden”. Zelf ervaar ik het ook zo. Als ik opnames van mezelf beluister is het of ik een zanger uit de oude school hoor, iemand die zingt met ongelooflijke steun, kracht en morbidezza. Verder heeft Tamara het Russische repertoire voor mij ontsloten en daarmee mijn kennis en muzikaliteit verrijkt. Ik ben een completere zanger geworden en daar ben ik haar zeer dankbaar voor.

Elenora Hu (opera en klassiek)

Ik heb Tamara leren kennen via de Operaklas aan de Vrije Academie van de Kunsten te Delft. Daarna heb ik een klein jaar intensief lessen gevolgd bij haar privé praktijk in Rotterdam. Een jaar lijkt misschien erg kort, maar met een enthousiaste en gepassioneerde docent als Tamara Obreskova leer je meer dan bij menig zangdocent in twee jaar. Niet alleen op technisch gebied, maar ook muzikaal gebied. Uiteindelijk is muzikaal inzicht net zo belangrijk voor de artistieke ontwikkeling van een zanger als een stevige stem met goede techniek, en met Tamara's oog voor detail ontgaat geen enkele mogelijkheid tot emotionele expressie. Tamara is een zeer bevlogen en ervaren docent en zangeres, en ik ben heel blij en dankbaar dat ik les bij haar heb kunnen volgen dit jaar.

Nora van Krimpen (pop en Jazz)

Zingen is al jaren een grote passie voor mij. Een dag niet zingen is een dag niet geleefd! Naast de lessen bij Tamara, waar ik altijd met veel plezier naartoe ga, heb ik in meerdere bands gezongen , van rock cover tot meer experimenteel eigen werk. Maar in mijn eentje op mijn kamer achter de piano droevige liedjes schrijven, doe ik ook heel graag. Eigenlijk vind ik bijna alle stijlen leuk om te zingen. Tamara inspireert mij om meer bezig te zijn met jazz, een genre wat mij verrassend genoeg zeer goed bevalt. De rauwheid, expressie en eigenzinnige timing liggen me wel en dagen me uit om nieuwe wegen in te slaan. Van creatieve uitdagingen en nieuwe wegen ontdekken kan ik nooit genoeg krijgen. Die drang naar schepping en vernieuwing kan ik ook goed kwijt in het dagelijks leven, waarin ik ruimtelijk ontwerper en beeldend kunstenaar ben;Op het proces van idee naar realisatie, probeer ik heel vaak andere manieren en zienswijzen uit

Henry Lim (pop en Jazz)

"Ik neem nu iets meer dan een half jaar zangles bij Tamara en ik heb er nog geen moment spijt van gehad dat ik mijn proefles bij haar heb genomen. Bij haar heb ik het gevoel dat mijn stem in goede handen is. De lessen beginnen met zangoefeningen, die ik erg leuk vind om te doen, en eindigen vaak met het zingen van de liedjes die je wilt oefenen. Ze weet precies wat voor type persoon ik ben en welke genre bij mijn stem past en laat mij geen dingen zingen die mijn stem niet goed doen. Ze benadert de stem op een professionele manier en zorgt tegelijkertijd dat het erg leuk is om te zingen. In dit half jaar heeft ze mij al meer vertrouwen in mijn eigen stem gegeven dan dat ik aan het begin had. Het is daarom zeker een aanrader om zanglessen bij Tamara te nemen."
Tamara Obreskova
Zangeres, zangdocent, coach, dirigent, stemdokter
Tamara Obreskova Adrianalaan 305 3053 JA Rotterdam Tel: 010-2181030/06-42109036 Bankrekening: NL04 INGB 0009 4749 08 KvK: 24341484 BTWnummer: NL001172263B08
Terug naar Zangschool Terug naar Zangschool